Loading...

Sedacie vaky pre deti: Pohodlné a praktické riešenie pre ich oddych

09.02.2024 12:20

Upravené: 05.03.2024 00:08

Prvé mesiace spia bábätká s rodičmi v spálni, niektoré z nich dokonca v spoločnej posteli. Až okolo jedného roku sa presúvajú do vlastného kráľovstva. Ale aj tam sú pod dohľadom modernej techniky a najmenšie zavrtenie sleduje mama cez elektronickú pestúnku.

Niekedy sa nechávajú pootvorené dvere alebo zostáva dlho do noci rozsvietené na chodbe. Strach o dieťa je pochopiteľný, ale chmúry a nočné mory môžete zahnať a urobiť prvý veľký krok k samostatnosti dieťaťa vďaka projektorom nočnej oblohy, interaktívnym hračkám či pekným lampičkám.

Pri zariaďovaní detskej izby by ste mali brať ohľad nielen na design a farby, ale aj na ďalšie aspekty, ako je praktickosť, účelovosť, priestor, variabilita, záujmy dieťaťa, pohodlie a v neposlednom rade aj cena. Je jasné, že rodinné rozpočty sa rôznia.

Kým jeden sa môže dotknúť tisícok, druhý disponuje s pätinovou čiastkou. Ale ani v jednom prípade nemá zmysel ísť do obchodu a kúpiť to, čo sa vám práve páči. Jednotlivé kúsky v detskej izbe by spolu mali ladiť a tvoriť zaujímavý a nevšedný koncept, ktorý deti zabaví a bude s nimi rásť.

Sedací vaky pro děti

 

Povinná výbava detskej izby:

Ťažko by ste hľadali dve rovnaké izby, ale je pár vecí, ktoré by nemali v miestnosti chýbať. Design už je len na vás (a na deťoch).

  • kvalitná posteľ (ideálne drevená, s pevnými roštmi a tvrdšou matracou z prírodných materiálov - napríklad z kokosových vlákien)
  • koberec (plávajúce podlahy sú síce univerzálnou krytinou, ale deti na hranie potrebujú mať v izbe na zemi hrejivú vrstvu – voľte kratší vlas a sýte farby, na ktorých nebude vidno každé znečistenie)
  • stropné svetlo (vzdajte sa detských motívov a zadovážte si kvalitné a robustné svetlo, ktoré dosiahne do všetkých kútov miestnosti)
  • lampička (nástenná alebo stolová lampa - drevená, papierová, keramická) si zaslúži veselé farby a vzory presne podľa priania detí)
  • komoda (vďaka jednoduchým tvarom výborne zapadne do každého interiéru a objemné zásuvky učia deti zodpovednosti, upratovaniu a triedeniu)
  • záclony a závesy (okná so žalúziami či roletami sú síce in, ale detská izba si zaslúži prvky, ktoré priestor zútulnia a vytvoria príjemný pocit súkromia – a to bez pevných, ťažkých a zatemňovacích závesov a jemných záclon s detskými motívmi nejde)
  • stôl a stoličky (kútik a miesto na štúdium, kde sa budú deti učiť, čítať si, kresliť, vyrábať, kde budú premýšľať, stavať z kociek alebo maľovať)
  • zrkadlo (možno sa tomu zámerne vyhýbate z dôvodu bezpečnosti, ale pevne uchytené zrkadlo na stene či skrini do detskej izby jednoznačne patrí, aby sa deti mohli pozorovať, aby sa mohli krášliť, prežívať emócie a posunúť hranie o kúsok ďalej)
  • Obrazy na stenu (holé steny deti nudia, a tak nazbierajte plusové body umiestnením jednoduchých obrázkov – ideálne sú motívy zvierat, prírody alebo animovaných postavičiek)

Najpredávanejšie z kategórie: Obrazy


 

TIP: K obrazom na stenu sa viaže jeden zaujímavý tip. Umiestnite na stenu päť prázdnych rámov. Do štyroch z nich dajte obrázky v jednom štýle (môžete ich aj nakresliť), piaty nechajte bez výplne. Keď dieťa nakreslí svoj prvý obrázok, zarámujte ho. A potom vždy ten najnovší, na ktorý je najviac pyšné. Je to zaujímavý, originálny a lacný spôsob, ako dodať stenám v detskej izbe šmrnc.

Posledným – desiatym – dôležitým prvkom do detskej izby je sedací vak. Miesto na pohodlné sedenie, uvoľnenie a krátky relax totižto nesmie chýbať. Bez ohľadu na vek dieťaťa. Nie vždy sa chce natiahnuť do postele a zachumlať sa pod paplón. Niekedy stačí iba na pár minút vydýchnuť a privrieť oči, vziať si knihu alebo roztriediť myšlienky a počúvať hudbu. Stolička je nepohodlná, hojdacie kreslo nepraktické. Sedací vak je skvelou kombináciou pohodlia a designu.

Sedací vaky pro děti
 

Päť výhod sedacích vakov pre deti

Možno si vravíte, že sedací vak je len ďalšia vec do detskej izby, ktorá zaberá miesto a chvíľku slávy si užije len nazačiatku, ale opak je pravdou. Vak by mal byť neoddeliteľnou súčasťou každej modernej izby menších aj starších detí.
 

Oddychová a relaxačná zóna

Predstavte si detskú izbu. Posteľ by nemala byť jediným miestom, kde môže dieťa vydýchnuť. Tam sa natiahne a schrupne si, ale na polihovanie a premýšľanie potrebuje iné miesto. Ideálne niekde v rohu miestnosti, kde ho nebude rušiť okolitý priestor, kde sa pohodlne rozvalí a bude mať svoj pokoj.

Sedací vaky pro děti
 

Zdravé posedenie

Jednou z najväčších výhod sedacích vakov je to, že zaručujú pohodlné a najmä zdravé posedenie. Vďaka polystyrénovým guľôčkam sa prispôsobia váhe tela a okopírujú jeho tvary. Záleží na vás, ako veľmi sedací vak naplníte. Ak použijete guľôčok menej, bude poddajnejší a mäkší, ak nasypete doňho všetky, spevní sa a vytvorí dostatočnú oporu na čítanie, písanie či sedenie.

Kvalita stoličiek a kresiel sa často podceňuje. Boky, krčná chrbtica a bedrá majú ale iný názor. Nevhodné sedenie môže z dlhodobého hľadiska vyvolať bolesti hlavy, migrény či dokonca zlé prekrvenie končatín a chronické ťažkosti s pohybovým aparátom. Sedací vak sa premieňa podľa toho, čo dieťa práve potrebuje – natiahnuť sa, schúliť sa alebo sedieť vzpriamene s oporou hlavy.

Najpredávanejšie z kategórie: Sedacie vaky


 

Presne totiž rešpektuje požiadavky tela a dokáže sa im prispôsobiť. Na druhú stranu ani vaky nie sú vhodné na celodenné leňošenie. Bez pravidelného pohybu a potrebného spánku to nepôjde a ani pohodlné taburetky a sedadlá to nespasia. Kým sedací vak Lounge je vhodný skôr na ležanie a hry, Pear využijú hlavne staršie deti.

Podporuje zdravé drženie tela napríklad pri čítaní alebo študovaní, kde sa vďaka opierke nezaťažujú krčné stavce a telo je v prirodzenej polohe. Tvar (typ) vyberajte podľa toho, na čo dieťa vak najčastejšie používa.
 

Doplnok pri hraní alebo študovaní

Sedací vak s dieťaťom rastie. Po mnohé roky. Môžete mu ho kúpiť pokojne už k druhým narodeninám a bude sa ho horko ťažko vzdávať pri odchode na vysokú. Nemáme na mysli len to, že sa naše vaky pýšia nadštandardnou kvalitou, ale ide o skutočne univerzálny kúsok, ktorý výborne zapadne do akéhokoľvek interiéru a je dobrým spoločníkom v každom veku.

Kým malé deti budú sedací vak (alebo taburetky) využívať pri hrách ako hradby, zábrany alebo jaskyne a zlepšovať na nich svoje lezecké schopnosti, školáci sa do nich vyvalia a vezmú si knižku. Študenti sa pohodlne usadia a budú premýšľať o uplynulých dňoch, prezerať sociálne siete alebo počúvať hudbu. Neexistuje teda žiadne vekové obmedzenie, ktoré by vám bránilo v kúpe sedacieho vaku pre deti.

Sedací vaky pro děti
 

Jednoduchá manipulácia a skladnosť

Sedacie vaky vyzerajú mohutne. Realita je ale iná. Záleží totiž na druhu. Kým Lounge má objem neuveriteľných 600 litrov, menšia verzia Classic len 175 litrov. Ani zlatá stredná cesta, ktorú zastupuje napríklad Pear, nie je nejak veľká a v miestnosti, ani s objemom 400 litrov neprekáža.                                                                                                                      

Ľahko ho prenesiete, zmeníte tvar alebo odoberiete guľôčky. Pri praní alebo čistení stačí rozopnúť suchý zips, vybrať vnútorný vak s výplňou a povlak vložiť do práčky. Keď náhodou sedací vak deti v izbe omrzí, nie je problém ho preniesť do inej miestnosti.

Zapadne tam rovnako dobre a istotne si nájde svojich fanúšikov. A pokiaľ je už v obývačke či v spálni obsadené, bez hundrania počká v rohu na chodbe alebo na terase a v pivnici. Vďaka omývateľnej povrchovej úprave mu neublíži ani nepriazeň počasia a temnota.

Sedací vaky pro děti

Takmer nekonečný výber farieb a vzorov

Na webe sablio.sk máme skoro päť tisíc rôznych vakov a taburetov. Odlišujú sa veľkosťou, tvarom a vzormi. V našom obchode máme šesť rôznych sedacích vakov (s objemom od 175 do 600 litrov) a dva taburety (Circle a Cube).

Jednofarebnou klasikou nič nepokazíte, ale deti by radšej výrazné motívy, vzory, animované postavičky či zvieratá. Záleží na dohode medzi všetkými zúčastnenými. Ak zvolíte výraznejšiu potlač, zastane sedací vak pozíciu nápadného prvku a zvyšok vybavenia v detskej izbe by mal byť v neutrálnych farbách, aby sa jednotlivé predmety vzájomne nerušili.

TIP: Ak chcete izbu dotiahnuť k dokonalosti, vyberte si z nášho obchodu ďalšie produkty, ako sú dekoračné vankúšiky, obliečky, hrejivé deky alebo aj závesy. Zvoľte totožný motív a zlaďte celú miestnosť do jedného štýlu. Stačí do vyhľadávača na našom webe sablio.sk zadať Eiffelova veža, Lev alebo Call of Duty. Ocenia to malí nezbedníci, školáci či študenti.

Sablio
 

Typy sedacích vakov pre deti

Nie je nutné rozlišovať medzi sedacími vakmi pre dospelých a pre deti. Ide o tak univerzálne kúsky, že ich využijú všetci bez ohľadu na veľkosť alebo vek. Ale aj tak prinášame päť najobľúbenejších, ktoré si nájdu pevné miesto v izbičke aj v detských srdciach.

TIP: Sedacie vaky sú z vyššej cenovej kategórie. Ďeťom sa môže stať, že ich vzor omrzí a zatúžia po novom. Nemusíte míňať extra financie. Stačí objednať ďalší povlak za zníženú cenu. Potom už len rozopnete suchý zips, vyberiete vnútorný vak s polystyrénovými guľôčkami a nasúkate ho do nového kabátika.
 

Sedacie vaky Classic

Názov naznačuje, že ide spomedzi sedacích vakov o základný kúsok, ktorým nemôžete nič pokaziť. Ponúkame ho hneď v dvoch veľkostiach. Zatiaľ čo ten s objemom 500 litrov by bol pre deti príliš veľké sústo, menšia varianta – približne tretinová a s rozmermi 150 x 100 centimetrov – je akurát.

Pokiaľ vak nenaplníte do poslednej guľôčky, bude tvárny, poddajný a pri najmenšom tlaku sa vytvaruje podľa tela. Potom stačí len krátke zavrtenie a z kresla je pohovka, z pohovky valec, z valca veľký taburet. Sedací vak Classic má jednoduché tvary, a tak sa môže neustále premieňať a prispôsobovať tomu, čo je deťom príjemné a pohodlné.
 

Sedací vak Classic
 

Sedacie vaky Pear

Jedným z najobľúbenejších sedacích vakov pre deti je Pear. Názov naznačuje, že svojím tvarom pripomína hrušku. Kým spodná časť je baňatá a pohodlná, smerom nahor (k stopke) sa vrece zužuje a vďaka dostatočnému množstvu polystyrénových guľôčok drží tvar a podporuje chrbát, krk a hlavu.

Tento typ vaku ponúkame v dvoch veľkostiach – pre dospelých a pre deti. Ten menší má objem iba 90 litrov a rozmery 60 x 70 x 70 centimetrov. Hodí sa tak pre deti do desiatich rokov. To ale nemení nič na tom, že sa menší sedací vak môže pochváliť nadštandardnou kvalitou, dvojitým prešívaním, vnútorným vakom a nosnosťou 180 kg. 

Sedací vak Pear

Sedacie vaky Triangel

Ak chcete pre svoje dieťa niečo medzi pohodlným kresielkom a pohovkou, do ktorej sa môže natiahnuť, sedacie vaky Triangel sú ideálne. Objem je 250 litrov a rozmery  120 x 100 x 100 centimetrov. Do detskej izby akurát. Čím menej guľôčok, tým viac bude vak pripomínať rozostlanú posteľ. Pri maximálnom objeme získa jedinečné tvary a zaistí oporu pre bedrá a hlavu. Máme takmer štyristo farieb a motívov a nechýba štandardná výbava, ako je vysoká nosnosť, zapínanie na suchý zips, umývateľný povrch, využitie v interiéri a exteriéri a vnútorný vak.

Sedací vak Triangl

Sedacie taburetky Circle

Taburetky Circle majú štandardnú výšku sedu 40 centimetrov. To je tak akurát pre deti aj dospelých bez toho, aby po čase rozbolel chrbát alebo kolená. Oblý tvar umožnil zväčšiť plochu na sedenie o celých 10 centimetrov. Je teda širšia a pohodlnejšia.

Odporúčame maximálne naplnenie, aby taburet nestratil tvar a vynikla na ňom potlač. Máte na výber z dvoch variánt motívov. Jedny taburetky majú potlač zo všetkých strán, iné len z hornej strany a boky majú výrazný odtieň, ktorý ladí s obrázkom.

Sedací vak Circle

Sedacie taburety Cube

Ak ste minimalisti, tak je pre vás sedací taburet Cube so strohými tvarmi a dĺžkou hrany len 40 centimetrov, ako stvorený. A pre vaše deti taktiež. Vďaka maximálnemu naplneniu polystyrénovými guľôčkami drží tvar, je pevný a stabilný. Je skladný a vo chvíli, keď ho dieťa nevyužíva, si nájde voľné miesto pod stolom, vo výklenku vedľa skrine alebo v rohu miestnosti. Tvarom je síce nenápadný, ale vďaka výraznej potlači na seba dokáže strhnúť všetku pozornosť.

TIP: Pokiaľ sa vám zdá jeden taburet málo, zadovážte si ich viac – kombinujte napríklad zvieracie a prírodné motívy, svetovú architektúru alebo obrázky počítačových hier. Vďaka svojmu tvaru ich môžu deti postaviť vedľa seba a vytvoriť pohodlnú pohovku alebo pozvať na návštevu kamarátov a spoločne posedieť pri stolných hrách alebo hernej konzole.

Sedací vak Cube

Ako vybrať ten správny sedací vak pre dieťa?

Prinášame vám štyri jednoduché pravidlá, aby ste pre svoje deti vybrali ten najlepší sedací vak. Ponuka je totiž široká a orientácia zložitá.
 

Pracujte s priestorom

Ako prvé, by ste si mali očkom premerať detskú izbu. Tieto miestnosti nebývajú veľké, ale pre sedací vak sa miesto väčšinou nájde. Pokiaľ ide len o pár metrov štvorcových, vyberte menší objem a stály tvar – napríklad sedací vak Pear. Ak má dieťa v izbe priestoru dosť, nebojte sa ani objemných vakov Lounge.

Sedací vak Longue

Tie poslúžia ako sedadlá aj ako pohovky a v prípade núdze sa na nich dieťa aj vyspí alebo sa bude váľať celý deň. Nevýhodou sú ale vysoké nároky na priestor. Nemá zmysel vtesnať do izby velký sedací vak, keď sa tam bude biť o pozornosť s ďalším vybavením a vo finále to tam bude pripomínať hru Tetris.

Nehľadiac na to, že ak nemôže v miestnosti prúdiť vzduch (okolo nábytku), začnú sa tvoriť plesne. To, čo budete musieť ubrať na veľkosti sedacieho vaku, to môžete dohnať peknou potlačou. Riešením je aj výmena vaku za kompaktnejšie taburetky.

Nezabudnite na účel

Bude sa dieťa zatiaľ len hrať a povaľovať sa? Alebo využije sedací vak na čítenie, študovanie a maznanie s domácim miláčikom? Každý tvar sedacieho vaku má svoje pre a proti, a tak najprv určte účel a až potom vyberajte vhodný typ – mäkší alebo pevnejší, na ležanie, alebo s oporou hlavy a rúk, tak akurát pre jedného či široký rovno pro dvoch leňochov? Môžete tiež siahnuť po univerzálnom riešení, ktoré predstavuje náš sedací vak Cocoon s jeho neuveriteľne širokými tvarovacími vlastnosťami.

Sedací vak Cocoon

Zapojte dieťa do údržby

Sedacie vaky z našej ponuky sú z veľmi príjemných materiálov (100% polyester). Nestrácajú ale na svojej praktickosti. Nosnosť sa pohybuje okolo 180 kilogramov, je vodoodolný, povlak sa dá zvliecť a vyprať a vďaka umývateľnej vrstve ho pri jemnom znečistení utriete vlhkou handričkou.

Nevadí mu ani pobyt vonku na terase či na záhrade. Nemusíte tak trnúť hrôzou, keď sa dieťa usadí s pohárom brusnicového džúsu alebo si pochutnáva na rajčinovej polievke. Proces čistenia zvládne samo. Posilníte tým jeho pocit zodpovednosti – a to platí pre malých špuntov aj väčších pubertiakov.

Najpredávanejšie z kategórie: Bytové doplnky


 

Povoľte potlače

Kým vy by ste najradšej celý byt zahalili len do neutrálnych a dobre kombinovateľných farieb, deti v tomto smere nepoznajú mieru a žijú v presvedčení, že čím väčší cirkus, tým lepšie. Nemusíte zachádzať do extrémov. Skúste nájsť kompromis.

V ponuke našich sedacích vakov určite nájdete to, čo sa bude páčiť deťom aj rodičom. Vďaka umývateľnému povrchu sa netreba báť ani svetlých farieb, tmavšie odtiene ani pri pravidelnom praní nevyblednú. Môžete tak s pokojným svedomím nechať deti vybrať to, čo skutočne chcú.
 

Mrknite na našu kompletnú ponuku sedacích vakov!

 

vaše príbehy

Ohlasy našich zákazníkov

Je skvelé, že robíte radosť ostatným a my môžeme byť toho malou súčasťou.

Veľká spokojnosť, tovar veľmi rýchlo doručený a vyzeral presne ako na obrázku.

Recenzia od Timey
Timea Bratislava

Rýchle dodanie, super komunikácia s obchodom.

Recenze od Martina
Martin Košice

Spolupracujte s nami

Máme znalosti, technológiu a vášeň pre to, čo robíme. Ponúkame rôzne možnosti spolupráce pre firmy. Pomôžeme vám rozšíriť sortiment a osloviť nových zákazníkov.