Loading...

Ako vybrať závesy?

12.01.2024 12:45

Upravené: 29.02.2024 01:15

V posledných rokoch sa do popredia záujmu tlačia vonkajšie rolety alebo farebné žalúzie, ale vnútorné priestory tak aj napriek snahe vyzerajú sterilne a nezabývane. Záclony so závesmi skrátka zastúpiť nezvládnu.

Textil v oknách zaručuje útulnosť a navyše môže pôsobiť ako výrazný prvok celého interiéru. Rozhodne sa ho nevzdávajte.

Možno si vybavíte ťažké látky s výraznou štruktúrou a nápadným oranžovým vzorom z minulého storočia, ale tie časy sú už dávno preč. Dnešné trendy sú o pár míľových krokov ďalej a snažia sa maximálne zapadnúť do moderných interiérov s puncom luxusu a nadčasovosti.

Pokiaľ vyberiete správnu farbu, dĺžku, materiál a typ, vhodne upevníte do líšt a skombinujete so záclonami, dotiahnete byt takmer k dokonalosti. Existujte samozrejme mnoho rád a tipov, ako zútulniť domov.
 

Na čo si dať pozor pri výbere závesov?

Pravda, nie je to jednoduché. Je nutné zohľadniť celú radu faktorov, aby výsledok pôsobil dobre a nebudil skôr pousmiatie. Závesy sú – aj napriek tlmeným farbám a miestu v zapadnutom kúte – výrazným prvkom, ktorý neprehliadnete.

Najpredávanejšie z kategórie: Závesy


 

Typ závesov

Nepochybne najväčším prehreškom pri výbere závesov je, keď si myslíte, že cez voál s potlačou, ktorý sa vám v obchode tak moc páčil, pretože skvelo pasuje k ďalším doplnkom  v miestnosti, zabijete dve muchy jednou ranou – zladíte interiér a zabránite tomu, aby vám niekdo videl do bytu. Omyl. Ľahká a jemná látka takú schopnost nemá. Preto pri výbere rešpektujte delenie materiálov a striktne sa držte ich určenia.
 

Zatemňovacie závesy

Blackout závesy zaručujú absolútnu nepriepupnosť svetla. Používajú sa v spálňach alebo v obývacich izbách, kde chcete mať pokoj a žiadne stopy po slnečných lúčoch alebo pouličnom osvetlení. Okrem toho majú schopnosť tlmiť ruch cestnej premávky.

Sú vyrobené zo silných tkanín s vysokou gramážou, sú ťažké a nepoddajné. V zimných mesiacoch udržia v miestnosti teplo, v lete nepustia teplo do bytu. Zabraňujú tomu, aby vám sused videl do okien. Cez zatemňovacie závesy jednoducho nič neprejde
 

Nepriesvitné závesy

Mohlo by sa zdať, že závesy z polyesteru robia všetkno len z polovice. Čiastočne zatemňujú, čiastočne prepúšťajú svetlo. Je skrz ne vidieť silueta človeka pri okne, prepustia slnečné lúče alebo svetlo z ulice.

Ale aj tak vás dostatočne chránia a sú skvelou voľbou, ak nie ste fanúšikom blackout závesov a zároveň chcete súkromie a kompromis medzi tieňom a svetlom.
 

Polopriesvitné závesy

Ľahké tkaniny – väčšinou voál alebo šifón – prepúšťajú dostatok svetla, vďaka jemnej štruktúre a farebnému vyhotoveniu ale zaručujú dostatočné súkromie. Do spálne sa pochopiteľne nehodia (tam sú nároky na zatemnenie oveľa vyššie, ale do jedálne či kuchyne a obývacej izby sú ideálnou voľbou.
 

Priehľadné závesy

Látka na závesy je pomerne tenká a väčšinou ju zdobí jednoduchý vzor tón v tónu. Mnohí si ju dokonca pletú so záclonami. Nahráva tomu aj to, že bývajú v svetlých farbách. Ak chcete mať aspoň čiastočné súkromie a zároveň si udržať zdroj jasu a svetla, voľte priehľadné závesy. Môžete ich použiť kdekoľvek, ale za tmy vás neochránia a budete ich musieť doplniť roletami alebo žalúziami (rovnako ako polopriesvitné závesy).
 

Detské závesy

Deti majú jasné požiadavky na závesy do svojej izby. Miera zatemnenia je im pochopiteľne jedno, ide hlavne o páčiaci sa motív. Blackout závesy by možno splnili požiadavky na maximálnu tmu a odhlučnenie, ale detská izba si zaslúži odľahčenú verziu v podobe nepriesvitných látok v kombinácii s detskou potlačou. Vyberajte neutrálne alebo pastelové farby, ktoré interiér presvetlia a miestnosť opticky zväčšia. Prezrite si tiež naše detské závesy s veselými motívmi.
 

Závěsy pro děti - Sablio.cz
 

Závesy do kúpeľne

Sprchové závesy nemajú s interiérovým zatienením nič spoločného. Chránia pred vodou a zaisťujú dostatočné súkromie pri umývaní sa. Hlavný rozdiel oproti klasickým závesom je predovšetkým v materiáli. Sú zo silného vinylu a jeho hlavnou úlohou je ochrana pred vodou.
 

Látka na závesy

Najtvrdším orieškom je látka na závesy. Nejde totiž zďaleka len o správny odtieň alebo vzor, ale hlavne o samotný materiál. Každý má iné vlastnosti, každý sa pohybuje v inej cenovej relácii.

Látka na blackout závesy je vysokogramážna, ťažká a neprepustí ani kúsok svetla. Detské závesy bývajú z polyesteru, v svetlých farbách a s veselou potlačou. Polopriesvitné závesy sú z jemných voálov a šifónov. Hrajú všetkými farbami a mávajú jemnú štuktúru, ktorá aspoň čiastočne bráni prepusteniu svetla.

Len pozor na domácich miláčikov. Ich ostré pazúriky si s týmito materiálmi príliš nerozumejú.

Slabšie kúsky sú vhodné predovšetkým ako dekoračné závesy alebo na čiastočné zatienenie. Hrubé, ťažké a hladké látky s hodvábnym leskom, vyšívaním alebo nenápadnou vzorkou voľte na blackout závesy. Na pohľad by mali pôsobiť luxusne a kvalitne.
 

Farebné prevedenie

Divokým výmaľbám už našťastie odzvonilo a väčšina interiérov sa nesie v jemných, prírodných a tlmených farbách. Najčastejšie sa stretávame s bielou, béžovou alebo krémovou. S takými stenami sa skvelo kombinuje nielen nábytok, ale aj bytové doplnky.

Môžete si potom dovoliť výstrelky v podobe červenej komody alebo okrového koberca. To platí aj o závesoch.

Výrazné závesy plnia funkciu solitérneho prvku v miestnosti. Najlepšie vyzerajú na zatemňovacích látkach a veľkých plochách (vstup na terase). Dostatočná kvalita je ale nevyhnutná.
Tlmené odtiene môžu príjemne doplňovať nadčasový štýl interiéru. Kávovohnedá, tmavozelená, ryšavá alebo sivá sú ideálnou voľbou v prípade, že si nepotrpíte na experimenty. Pokiaľ chcete aj tak niečo špeciálneho, vyberte jemnú vzorku tón v tóne.
 

Dĺžka tak akurát

Dĺžka závesov je háklivá a iba málokto vie, čo je správne. Pomerne často vídame skrátenú dĺžku záclon a závesov tak, aby bolo vidieť na parapet. To je pochopitelne nesprávne. Textilné závesy by mali siahať päť až desať centimetrov pod neho a končiť kúsok nad hranou radiátora.

Pokiaľ vám závesy siahajú až na zem, dbajte na to, aby sa tesne dotýkali zeme. Medzera smerom k podlahe by nemala presiahnuť dva centimetre, rovnako tak sa látka nesmie ohýbať, krčiť a „váľať“ po koberci.
 

Riasenie závesov

Závesy nie sú lacné a celková čiastka sa môže vyšplhať k vyšším desiatkam eur. To pochopiteľne vedie k svojráznym snahám ušetriť. Nemusí sa to ale vyplatiť. Možno investujete do kvalitnej látky s dostatočnou gramážou a vyšívaním alebo potlačou, ale keď pri roztiahnutí nie je viditeľné riasenie, pretože ste nepridali ani meter látky nazvyš, nie je to správne.

Riasenie závesov pôsobí luxusne a vzdušne. Takže pri nákupe k rozmerom okna alebo tyče pripočítajte minimálne ďalších 30 % navyše (ideálne hneď dvojnásobok).
 

Kombinácie so záclonami

Problém s mierami sa týka aj kombinácie záclon a závesov. Je potrebné dodržať správnu dĺžku, záclona by mala byť zhruba o päť centimetrov kratšia než záves a záves končiť niekde na pol ceste medzi parapetom a hornou hranou radiátora (pokiaľ máte podlahové kúrenie, tak zhruba päť centimetrov pod parapetom). Obe vrstvy je treba dostatočne nariasiť a povesiť tak, aby nebolo vidieť systém zavesenia.
 

Ako prať závesy?

Periete oblečenie, posteľnú bielizeň a plachty, deky, povlaky na dekoračné vankúše a čas od času mačací peleštek. Na jednú vec ale zabúdate. Na záclony a závesy. Mali by sa prať každé tri mesiace, aby sa v nich nehromadil prach a mastnota.                                                                                               

Problém je v tom, že veľa ľudí netuší, ako závesy prať. Sú veľké, neskladné a dozaista potrebujú špeciálnu starostlivosť. Dekoračné a farebné závesy áno, ale tie zatemňovacie z ťažkých látok alebo nepriesvitné z polyesteru nie. Stačí sa riadiť návodom na štítku.

Pred samotným praním dajte dole všetky spony a kovové časti, ktoré by mohli v práčke spôsobiť problémy. Závesy vyprášte a na fľaky a škvrny naneste prípravok a nechajte ho chvíľu pôsobiť. Závesy zložte.

Môžete ich dokonca nasúkať do pracieho vrecka alebo aj do bavlneného povlaku na vankúš. Ušetríte tak miesto v bubne aj spotrebu vody a energie. Látka sa navyše priveľmi nepokrčí a pri žehlení nebudete musieť použiť vysoké teploty (tie im aj tak nepristanú).

V drtivej väčšine prípadov nastavte práčku na tridsať až štyridsať stupňov a skráťte odstreďovanie.
 

Ako vybrať závesy s originálnou potlačou?

Závesy nemusia byť iba jednofarebné. Sú jednoznačne najobľúbenejšie, ale moderné interiéry si zaslúžia viac. Ak nechcete príliš experimentovať a bojíte sa divokých kombinácií farieb a vzorov, vyberajte tak, aby sa rôznila štruktúra a celková potlač bola tón v tónu – napríklad na svetlohnedom podklade, tmavohnedé kvetinky.

Také závesy sa perfektne kombinujú, s ostatným vybavením miestnosti sa nebijú o pozornosť a nie sú tak nudné, a len do počtu ako tie jednofarebné.

Závesy môžu poslúžiť aj ako najvýraznejší prvok celej miestnosti. Má to svoje pravidlá. Celé vybavenie by malo byť v tlmených farbách a ladené do maximálne dvoch odtieňov.
 

Designové závěsy - Sablio.cz
 

Designové závesy s unikátnymi motívmi

Až potom prichádzajú na radu závesy s potlačou alebo nápadným vzorom. Presne také ponúkame na našom e-shope. S kvetinami, abstrakciami, historickými pamiatkami, so zvieratami, vlakmi a autami. Alebo vám padli do oka gondoly v Benátkach a Eiffelova veža?

Závesy sú dodávané v dvoch kusoch (viď produktové fotografie), v jednotnom rozmere 140 x 250 centimetrov a s tunelom na zavesenie. Sú z polyesteru, potlačené len z jednej strany (smer do miestnosti) a s ochrannou vrstvou proti vyblednutiu farieb.

Ak by ste radšej zatemňovacie závesy, stačí sa spýtať. Prianie zákazníka je totiž pre nás na prvom mieste, a tak sa do pár dní budete tešiť z blackout závesov.

Rada na záver: Špeciálnu stuhu pre väčšie nariasenie je nutné dokúpiť zvlášť.

Najpredávanejšie z kategórie: Závesy

vaše príbehy

Ohlasy našich zákazníkov

Je skvelé, že robíte radosť ostatným a my môžeme byť toho malou súčasťou.

Rýchle dodanie, super komunikácia s obchodom.

Recenzia od Timey
Timea Bratislava

Veľká spokojnosť, tovar veľmi rýchlo doručený a vyzeral presne ako na obrázku.

Recenze od Martina
Martin Košice

Spolupracujte s nami

Máme znalosti, technológiu a vášeň pre to, čo robíme. Ponúkame rôzne možnosti spolupráce pre firmy. Pomôžeme vám rozšíriť sortiment a osloviť nových zákazníkov.