Loading...

Tapeta na stenu: Štýlový doplnok do každej miestnosti

24.10.2023 12:57

Upravené: 29.02.2024 01:09

Tapeta sa opäť vracia na výslnie. Po rokoch mimo diania jej ľudia opäť prichádzajú na chuť. Ale namiesto divokých abstrakcií sú na rade moderné tapety, ktoré podtrhnú esprit celého domu. Nemusíte oblepiť všetky štyri steny ani experimentovať s výraznými vzormi či nápadnou potlačou, tapety do bytu môžu byť jemné, štrukturované a v tlmených farbách. A predsa urobia parádu.

Môžu mať funkciu solitérneho prvku aj doplnku, ktorý dotiahne štýl miestnosti (alebo bytu) k dokonalosti.

Tapety do predsiene voľte v svetlých farbách, aby ste rozsvietili tmavý kút bytu.

Tapety do jedálne si zaslúžia jasné a šťavnaté odtiene oranžovej alebo zelenej, ktoré podporia chuť do jedla.

Tapety do obývacej izby si rozumejú s nenápadnou vzorkou tón v tóne.

Stranou neležia ani tapety pre deti. Motívy zvieratiek, bodiek alebo animovaných postavičiek sa radujú veľkej obľube a vytvoria skutočné kráľovstvo, v ktorom budú malí výmyselníci vo svojom živle.
 

Ako vybrať tapety na stenu?

Neexistuje žiadna mustra na obstaranie tapiet. Azda len drobné odporúčania:

  • Do tmavších miestností tapety svetlých farieb
  • Do menšieho priestoru drobná vzorka (kvetiny, čiarky, bodky)
  • Veľké vzory a potlače len na rovné plochy a k minimu nábytku
  • Pozor na kontrasty
  • Farebné kombinácie, ktoré sa vzájomne nerušia
  • V otvorenom priestore jeden štýl tapiet
  • Výber podľa určenia – v predsieni, jedálni alebo detskej izbe je vyššie riziko znečistenia
  • Potlače voľte tak, aby sa neschovávali za nábytkom

Na výber máte z mnohých druhov materiálov alebo spôsobov aplikácie na stenu, ale najčastejšie možno vidieť papierovú klasiku. Také tapety sú na prvý pohľad tenké, ale pevné, netrhajú sa a nekrčia. Len lepenie vyžaduje väčšinou dvoch účastníkov, aby zvitky nepadali a výsledok stál za to.
 

Tapeta na zeď - Sablio.cz
 

Tapety do spálne

Spálne patria medzi miestnosti, kde by malo byť minimum rušivých elementov. Bez zbytočných doplnkov, veľkých zrkadiel, pracovných kútov, bez otvorených skríň a nápadných svetiel. Opatrne aj s objemnými kvetinami, knižnicami alebo stojanmi na oblečenie. To všetko bráni sústredeniu, odpočinku a pokojnému spánku.

Minimalizmus ale neznamená vzdať sa farieb a doplnkov. Tapety do spálne môžu zastávať pozíciu originálneho prvku v inak striedmo zariadenej miestnosti.

Snívate o dovolenke v exotike? Milujete mačiatka? Máte slabosť pre veterány? Alebo dávate prednosť abstrakciám? Potlač vyberte tak, aby vo vás vyvolala pozitívne a upokojujúce emócie a uspala vás.

Na výber máte zo štyroch stien, ale tu sú pravidlá jasné. Tapety do spálne iba za posteľ, nikde inde. Vytvoríte tak príjemný kútik a zvyšok priestoru necháte jednoducho zariadený.                    
                                                                 

Tapety na stenu pre deti

Veľa rodičov volí do detskej izby klasické biele steny. Dôvod je jasný. Raz obtlačia pacičky, potom skúšajú na stenu nalepiť modelínu, šúchajú špinavou nožkou o stenu, kreslia, tlačia a prskajú. Po roku je detská izba zrelá na vymaľovanie. S bielou farbou je to raz dva. A tak sa prirodzene bránite aj tapetám.

Ale ak na tapety do detskej izby zvolíte páčivý motív, máte vyhrané. Špunti si budú steny chrániť a starať sa o ne. Oproti bielej nude ich totiž budú baviť a suplovať im kulisy pri všemožných hrách.

Nebojte sa farieb. Deti ich milujú a v kombinácii s drevom na postielke alebo bielym nábytkom, ktorý je posledné roky nesmierne obľúbený, tvorí príjemný kontrast. Nemusíte sa držať zabehnutých pravidiel, že pre dievčatá ružovú a pre chlapcov svetlomodrú. Na poli bytového designu sa ujala aj jarná zelená, oranžová, žltá či tmavočervená.
 

Tapety na zeď pro děti - Sablio.cz
 

Tapety do kuchyne

V kuchyni trávite niekoľko hodín denne, ale všetka pozornosť sa zameriava na pracovnú linku. Tam sa predsa odohráva väčšina práce. Musí byť priestranná a praktická, aby nikde nič neprekážalo. Škoda, tapety do kuchyne totiž rozrazia nudu a primiešajú trošku dobrej nálady, keď už musíte stáť pri sporáku. Nehovoriac o tom, že oddelia priestor kuchyne od jedálne a obývacej izby.

Medzi kuchynské skrinky sa papierové tapety príliš nehodia. Ľahko sa ušpinia a čistenie je často bez výsledku. Ale môžete ich využiť ako oddeľovací prvok a vyznačiť nimi, kde kuchyňa začína a kde končí. Vzory nie sú nutnosťou, omnoho lepšie poslúžia pruhy nápadných farieb alebo potlače, ktoré jasne odkazujú na varenie, ako sú obľúbené suroviny (ovocie a zelenina, mäso, orechy) alebo aj šálka kávy. Len dajte pozor na to, aby zvolený odtieň ladil so skrinkami kuchynskej linky.
 

Štylové tapety do obývačky

Pokiaľ sa už človek pre tapety rozhodne, väčšinou začína práve obývacou izbou. Prečo? Pretože sa tam môže najviac odviazať, plocha za sedacou súpravou (kde sa lepia najčastejšie) je veľkorysá a vybrané motívy (vzory alebo potlače zvierat, architektúry, jedla či prírody) tam krásne vynikajú.

V Sablio.sk máme širokú ponuku veľkoformátových tapiet (tri rozmery – 125 x 75, 208 x 125 a 336 x 220 centimetrov). To je dosť pre menšiu aj väčšiu obývaciu izbu. A ak by sa veľkosť predsa len nehodila, vezmite nožničky a zastrihnite.

Vďaka tomu, že máte k dispozícii veľkú stenu bez prekážok, vyberajte farebné zvitky, extravagantné vzory a jedinečné potlače, ktoré dodajú miestnosti drive. Štýlové tapety do obývačky oživia celý interiér. Ale pozor na to, že taký výstrelok potrebuje len strohý nábytok a jednoduché línie. Tak môže naplno vyniknúť.

Najpredávanejšie z kategórie: Tapety


 

Tapety do kancelárie

V práci by ste mali podať čo najlepší výkon. Každý ale veľmi dobre vie, že nie každý deň sú hody. Niekedy môže za problémy s koncentráciou napätie na domácej pôde, inokedy plný nos, niekedy zas despotický šéf. Náladu vám väčšinou nezlepší ani pohľad na biele, prázdne steny kancelárie.

Farby – ako vieme – môžu ovplyvňovať emócie, schopnosť sústredenia, vnútornú pohodu a pracovné tempo. Tak teda neváhajte a bežte si pre tapety do kancelárie.

Ideálne motívy na tapety do kancelárie:

  • Exotika (more, pláže, palmy)
  • Zvieratá (levy, tigre, vtáky)
  • Architektúra (mestá a vidiek)

Voľte také farby a vzory, aké vás nebudú rozptyľovať. Priestor zútulnia a vytvoria príjemnú a uvoľnenú atmosféru, vhodnú na premýšľanie a vysoké pracovné nasadenie.

TIP: Nemáte kanceláriu sami pre seba? Vždy sa spýtajte šéfa a svojich kolegov či im taký zásah nebude proti srsti. Nie každý má pre moderné tapety pochopenie. Mrknite sa taktiež na ďalšie doplnky do kancelárie, ktorými sa môžete inšpirovať.
 

Ako nalepiť tapety?

Úplným základom na lepenie tapiet je dobrý strih. Každý zvitok (lepí sa odhora dolu, od okien k dverám) by mal mať decimetrový prídavok (5 centimetrov dole a 5 centimetrov hore pre zarovnanie). Ak máte tapetu na stenu so vzorkou, musíte pri nákupe počítať s prestrihmi, aby na seba jednotlivé kusy nadväzovali. Veľkosť upravte ostrými nožničkami podľa steny.

Samotná aplikácia tapiet z nášho e-shopu je veľmi jednoduchá, bez dôkladnej prípravy ale nemusí byť výsledok uspokojivý. Lepiť totiž môžete len na dobre ošetrené steny bez nerovností, zvyškov starej výmaľby alebo tapiet a silného znečistenia. Väčšinou stačí vlhká handrička a stierka, aby ste zacelili diery a prepadliny.

K ďalšiemu kroku môžete pristúpiť až vo chvíli, keď sú steny čisté a dokonalo suché. Pokiaľ zostane pod tapetami vlhkosť, do pár týždňov sa objaví pleseň, ktorej sa budete horko ťažko zbavovať.

Na takto ošetrenú stenu by mala prísť špeciálna vrstva, ale drahšie lepidlá majú aj penetračnú funkciu, a tak sa nemusíte extra náterom zdržovať. V obchode s farbami vám určite radi poradia. V Sablio.sk ponúkame iba tapety a lepidlo je nutné si dokúpiť zvlášť. Možno aj preto, aby ste si sami zvolili najlepšiu variantu vhodnú na daný typ steny.

Lepidlo namiešajte tak, aby získalo hustú konzistenciu. Snažte sa ho nanášať v tenkej vrstve, väčšie množstvo vždy rozotriete, nesmú sa objaviť miesta s väčším objemom hmoty. Súčasne natierajte stenu aj tapetu na stenu z rubovej strany. K samotnej aplikácii pristúpte zhruba do dvoch minút. Každý kus tapety rolujte po stene a pevne pritláčajte.

Vyvarujte sa vzduchových bublín a ohybov. Prebytky tapiet (hore aj dole) odstráňte ostrým nožíkom a vykonajte zbežnú kontrolu, či niekde nevyteká lepidlo. Ak áno, vlhkou handričkou ho opatrne zotrite.

Vo finále otvorte okná aj dvere a nechajte prúdiť čerstvý vzduch, aby tapety rýchlejšie prilipli ku stene.

Zradné zásuvky

Ako prvý vypnite prúd a odskrutkujte kryt, aby ste zmenšili veľkosť zásuvky. Samotné výrezy ale neriešte. V každej miestnosti je zásuviek niekoľko a šanca, že sa presne trafíte do miesta a rozmerov, je minimálna. Natiahnite zvitky odhora dole a pritlačte. Nechajte zľahka zaschnúť a nožíkom naznačte, kde presne je treba urobiť otvor. Menší výrez je lepší než väčší. Tapeta sa totiž mierne natiahne a v prípade potreby môžete vždy pár milimetrov ubrať. Opačne to nefunguje.

Pozor na radiátory

Nie v každom byte je podlahové kúrenie, a tak budete musieť pri tapetovaní dávať pozor na radiátory. Priestor medzi nimi a stenou je veľmi malý a je takmer nemožné tam pohodlne natiahnuť zvitok. Stačí, keď od okraja nameriate 10 až 15 centimetrov a dlaňou jemne zahladíte.

Kľučkovanie okolo okien

Ak aplikujete tapetu aj okolo okien, tak sa nesnažte vyrezať presný tvar pred nalepením. Naopak. Celý zvitok odhora dole pritlačte k stene, nechajte uschnúť a až potom orežte tak, aby tapeta nikde nepresahovala.

Najpredávanejšie z kategórie: Tapety

vaše príbehy

Ohlasy našich zákazníkov

Je skvelé, že robíte radosť ostatným a my môžeme byť toho malou súčasťou.

Rýchle dodanie, super komunikácia s obchodom.

Recenzia od Timey
Timea Bratislava

Veľká spokojnosť, tovar veľmi rýchlo doručený a vyzeral presne ako na obrázku.

Recenze od Martina
Martin Košice

Spolupracujte s nami

Máme znalosti, technológiu a vášeň pre to, čo robíme. Ponúkame rôzne možnosti spolupráce pre firmy. Pomôžeme vám rozšíriť sortiment a osloviť nových zákazníkov.