Loading...

Ako vybrať záclony?

24.10.2023 12:34

Upravené: 15.01.2024 23:09

Rolety, žalúzie, závesy a záclony. Nerozlučná partia. Problém je v tom, že veľa ľudí má o záclonách iba bežné informácie a netuší, kde ich kúpiť, akú dĺžku, ako riasiť, prať alebo žehliť a ako zladiť so závesmi. V miestnosti sú nápadnejšie kúsky a záclony hrajú zväčša len druhé husle.

Na druhú stranu vedzte, že každý prešľap – riasenie, dĺžka, farba alebo spôsob zavesenia – na seba strhne nechcenú pozornost. A v ten moment sa zo záclon stáva stredobod izby. To, čo celé mesiace alebo roky stálo stranou, je zničohonič témou číslo jedna.

Naučte sa so záclonami pracovať tak, aby ste sa za ne nemuseli hanbiť a boli skutočnou ozdobou každej miestnosti.

Záclony - Sablio.cz
 

Ako vybrať záclony?

Najväčšie problémy so záclonami na okno je väčšinou pri výbere správnej veľkosti. Chcete, aby bolo vidieť na parapet, snažíte sa zamaskovať radiátor, odstrihnete záclonu v mieste, kde začína záves? Všetko nesprávne.

Prinášame vám prehľad základných pravidiel:

  • Čisto biela záclona bez vzoru odhalí i tú najmenšiu vadu (zatrhnutá nitka, dierka, nepravidelná štruktúra).
  • Farebný prvok by mal odkazovať na odtiene v miestnosti a ladiť so závesmi.
  • Menší vzor priestor otvorí, nápadný vzor sa hodí skôr väčších miestností.
  • Záclony sa násobia dvakrát (veľkosť okna 3 metre, kupujeme 6 metov).
  • Končiť by mali zhruba dva centimetre pod parapetom a 5 centimetrov nad radiátormi.
  • Pokiaľ chcete, aby bolo parapet vidieť (napríklad kvôli kvetom), zvoľte skrátenú variantu zhruba do 2/3 okna – ideálne do kuchyne.
  • Ak parapet vystupuje príliš do priestoru a záclony by sa oň opierali, zvoľte takú veľkosť, aby končili tesne nad ním.
  • Pokiaľ si nie ste výberom istí, skúste záclony na mieru (v špecializovaných obchodoch vám radi poradia a pripravia látku piamo pre vaše okná).
     

Veľa obchodov predáva univerzálne veľkosti záclon. Pokiaľ si ale volíte rozmery sami, násobiť dvojkou nestačí. Predstavte si trojmetrové okno.

Automaticky pripočítate ďalšie tri metre, 10 centimetrov z každej strany kvôli presahom za okno a 5 centimetrov na bočné lemy, ktoré zabraňujú strapkaniu. Vo väčšine obchodov ale kúpite už hotové záclony, ktoré vám len ľahko doupravujú.

Aktuálne sú v kurze záclony s potlačou. Ako prvé sa objavili tie s detským motívom, kde bielu látku ozdobili animované postavičky, obrázky áut, princezien alebo škriatkov. Do detskej izby ideálna voľba.

Postupne ale farebné záclony získali obľubu i u dospelých a čím ďalej častejšie sa objavujú i v spálni, obývačke alebo v kuchyni. V obchode Sablio.cz je k dispozícií viac než deväťsto rôznych motívov. Učarujú vám moderné záclony s abstrakciami, s prírodnými motívmi, zvieratami alebo mestami?     

Najpredávanejšie z kategórie: Záclony


 

Ako prať záclony?

Záclony sa väčšinou perú pri generálnom upratovaní a umývaní okien. Niekto tak robí raz do roka, iný aj každé tri mesiace. Vo chvíli, kedy už záclony stratili pôvodnú bielu farbu a strašia vás paletou šedých odtieňov, je neskoro. To už látka zaváňa a je plná prachu, roztočov a nečistôt.

Pokiaľ sa v miestnosti veľa varí alebo dokonca fajčí, dostávajú záclony poriadne zabrať a už po pár týždňoch sú v oknách skôr na hanbu.

Pranie má ale svoje pravidlá a ak nechcete po dvoch alebo troch rokoch kupovať nové záclony, držte sa všetkých odporúčaní.

  • Moderné záclony s tunelom na prevlečenie stačí zvesiť dole z konzoly
  • Ak visia záclony na krúžkoch a háčikoch, dajte ich stranou
  • Látku prezrite a opravte vyťahané nitky alebo dierky (pokiaľ je ich moc, kúpte si radšej nové)
  • Záclony poskladajte do pracieho vrecka
  • Textil zväčší objem, maximálne naplnenie práčky by nemalo presiahnuť 50 %
  • Nastavte miernejší prací program: 30 stupňov, 400 otáčok za minútu, odstredenie len na pár sekúnd
  • Použite bežný prostriedok na biele alebo pri záclonách s potlačou a vyšívaných záclonách na farebné prádlo
  • Zdržte sa aviváže alebo zmäkčovadiel
     

Ako vybieliť záclony?

Zašednuté alebo zažltnuté záclony nie sú ničím neobvyklým. Za sfarbenie tkaniny môže mastnota, prach alebo dym a vlhký vzduch. Vďaka nízkej gramáži a jemnej štruktúre ale nebýva problém zbaviť sa  nežiadúceho odtieňu. Najúčinnejšie sú prírodné prostriedky na čele s jedlou sódou.

Postup: Do 10 litrov vlažnej vody nasypte 500 gramov jedlej sódy a nechajte ju rozpustiť. Pokiaľ sa vytvoria hrudky, rozmiešajte ich. Ponorte záclony do pripravenej zmesi na pár minút (alebo cez noc) a nechajte odležať. Potom ich vložte do pracieho vrecka a postupujte podľa návodu vyššie.

Rovnako dobre poslúžia aj 3 lyžice kuchynskej soli v 10 litroch vlažnej vody a 100 mililitrov citrónovej šťavy, octu alebo peroxidu vodíka miesto pracieho prostriedku.

TIP: Záclonám neprospieva povaľovanie sa v práčke. Rýchlo zašednú. Hneď po skončení programu ich vyberte a ešte vlhké nariaste a zaveste. 

Moderní záclony - Sablio.sk
 

Ako vešať záclony?

Záclony kúpené na internete i v kamennom obchode vždy preperte. Vložte ich do pracieho vrecka a nastavte jemný program. Hneď po skončení prania ich vytiahnite z bubna a rozložte. Nesmie z nich kvapkať voda (krátké žmýkanie nevynechávajte), ale mali by byť vlhké a ťažké.

Pokiaľ ste sa rozhodli pre ručné pranie, budete musieť záclony rozložiť na sušiak a zľahka vyžehliť na najnižšiu možnú teplotu.

Existuje niekoľko spôsobov zavesenia. Je pochopiteľné, že budete voliť ten najkomfortnejší, aby manipulácia s vlhkými a ťažkými záclonami bola čo najjednoduchšia a dala sa zvládnuť bez pomoci druhého človeka.

Zatiaľ čo predtým boli všade klasické konzoly (drevené, plastové alebo kovové) a záclony sa prichytávali na krúžky a háčiky, dnes býva našitý špeciálny tunel, ktorým sa tyč jednoducho prevlečie. Látka sa krásne nariasí a vytvorí široké a na pohľad luxusné sklady.

Pokiaľ máte menší rozpočet, môžete do stropu navŕtať špeciálne koľajnice. Ide síce o najlacnejší systém uchytenia, ale funkciu plní na jednotku. A vďaka nekonečnému množstvu materiálov a farieb sa hodí do každého interiéru. Ak si neplánujete zaobstarať závesy, môžete záclony zavesiť na špeciálne lanko. Ide o minimalistické riešenie s malými krúžkami, háčikmi alebo žabkami.

Len pozor na to, že ťažšie textílie sú tabu.
 

Záclony do kuchyne

Máte v kuchyni okno? Potom iste nechcete mať pri varení pocit ako by ste boli vo výkladnej skrini. Na druhú stranu sa ale vyvarujte aj príliš dlhých záclon, ktoré by mohli pri práci zavadzať.

Skrátená dĺžka do polovice alebo dvoch tretín okna je pre záclony do kuchyne typická. Praktická, vzdušná, ľahká, svieža a predovšetkým originálna. Viac než kdekoľvek inde sa práve sem hodia jemné výšivky, vlnitý spodný okraj alebo výrazné riasenie.
 

Záclony do detskej izby

V kráľovstve malých princov a princezien nie je pre nudné farby a strohé vybavenie miesto. Všetko má nejakú potlač alebo zdobenie. A to sa pochopitelne týka i záclon.

V obchode Sablio.cz nájdete viac ako tri stovky motívov, ktoré deťom vykúzlia úsmev na tvári. Sovy, formule, plameniaky, jednorožce, dúhy, mackovia, loďky a cesty. Záclony do detskej izby, ktoré ponúkame, vyhovujú všetkým požiadavkám – sú ľahké, jemné, ošetrené proti strapkaniu, dostatočne dlhé pre sklady a riasenie a predovšetkým hravé.

Záclony do dětského pokoje - Sablio.sk
 

Záclony do obývačky

V obývačke je väčšinou najviac priestoru aj okien, svetla a teda možností na experimenty. Nemusíte sa báť vybrať si zo širokej ponuky skutočne originálny kúsok, ktorým poukážete na svoj jedinečný štýl. Vždy sa ale najskôr spýtajte celej rodiny či s výberom a kúpou súhlasia. Obývačku využívajú všetci členovia rodiny a tak by mali s novým šatom miestnosti súhlasiť.

Dva kusy záclon s rozmermi 150 x 250 centimetrov sú tak akurát pre veľké okná a vstup na terasu. Pokiaľ je ale látka málo nariasená, dokúpte špeciálnu pásku, ktorá záclonám do obývačky vráti tvar.

Jemný polyester odpudzuje nečistoty a pranie zvláda bez problémov. Rôzna potlač záclon si ale nerozumie s parfumovanými pracími prostriedkami, so zmäkčovadlami, s avivážou ani so žehlením na vysokej teplote. Striktne sa teda držte všetkých odporúčaní, aby obrázok, pre ktorý ste sa rozhodli, vydržal vo vrcholnej forme čo najdlhšie.

TIP: Záclony a závesy s nápadnou potlačou fungujú dobre len samostatne, ak sú tesne vedľa seba, pôsobia nesúrodo. Pokiaľ sa nechcete originálneho motívu vzdať, rozhodnite sa len pre jeden kus a druhý zvoľte v neutrálnom odtieni bez potlače.
 

Čo do okien miesto záclon?

Záclony do okien patria. Čiastočne sa starajú o súkromie, zároveň ale prepustia dostatok svetla a miestnosť pôsobí útulnejšie. I tak ale veľa ľudí od záclon upustilo a dáva prednosť modernejším variantom.
 

Čím nahradiť záclony?

  • Interiérové rolety (plast nahradilo antistatické plátno, ktoré bráni usadzovaniu prachu)
  • Žalúzie (hliníku konkuruje drevo a bambus)
  • Voálové rolety (materiál sa podobá záclonám, spôsob uchytenia a tienenie roletám)
  • Vertikálne žalúzie (využívali sa predovšetkým v čakárňach u lekára a v úradných budovách, ale dobre vyzerajú v každej veľkej a presvetlenej miestnosti)
  • Závesy - existuje veľa druhov, u nás v e-shope nájdete designové závesy s potlačou a na mieru Vám môžeme vyrobiť aj zatemňovacie blackout závesy

Veľa ľudí využíva len vonkajšie rolety, kde si vďaka sklonu regulujú súkromie i prienik svetla. Vnútorná strana okna tak ostane voľná, bez konzol, závesov i záclon. Také riešenie sa hodí do bytu s podlahovým kúrením, kde nie sú nevkusné radiátory ani parapety.
 

Záclony na mieru

V našom e-shope nájdete síce univerzálnu veľkosť záclon, to ale neznamená, že je to konečná. Atypické okná vedia poriadne potrápiť. Stačí ak nám napíšete cez tento kontaktný formulár.

Budeme sa snažiť výjsť vašim požiadavkám v ústrety. Môžeme zmeniť veľkosť, riasenie, upraviť tunel na prevlečenie konzoly alebo premiestniť potlač. Podeľte sa s nami o svoje predstavy a spoločne vymyslíme riešenie.

vaše príbehy

Ohlasy našich zákazníkov

Je skvelé, že robíte radosť ostatným a my môžeme byť toho malou súčasťou.

Veľká spokojnosť, tovar veľmi rýchlo doručený a vyzeral presne ako na obrázku.

Recenzia od Timey
Timea Bratislava

Rýchle dodanie, super komunikácia s obchodom.

Recenze od Martina
Martin Košice

Spolupracujte s nami

Máme znalosti, technológiu a vášeň pre to, čo robíme. Ponúkame rôzne možnosti spolupráce pre firmy. Pomôžeme vám rozšíriť sortiment a osloviť nových zákazníkov.